Stand van zaken “parkeren op parkeerplaats i.p.v. bij school”


1 jaar na de officiële start van het project “parkeren op de parkeerplaats i.p.v. bij school” heeft de verkeerswerkgroep in samenwerking met school en omwonenden op de 1e schooldag een verkeersflyer uitgedeeld bij de school. Daarnaast hebben we iedere ochtend in de eerste schoolweek door te posten in de straat het parkeren nogmaals onder de aandacht gebracht bij de ouders en tevens met hen het gesprek aangegaan over de redenen van het parkeren bij school.
We hebben gezien dat het overgrote deel van de ouders nu op de parkeerplaats (aan de Hoofdstraat achter het dorpshuis) parkeert en het kleine stukje naar de school lopend aflegt. De verkeerswerkgroep is erg blij met dit resultaat. Hierdoor steken iedere ochtend en middag toch zeker 50 ouders en kinderen over bij de oversteekplaats op de Frederiksoordweg. Vrijdagmiddag heeft de werkgroep een "bedank"-flyer onder de ruitenwissers op de auto's op de oude parkeerplaats gedaan.

ParkeermannetjeWe hebben deze week ontdekt dat het vooral belangrijk is dat er snelheid wordt geminderd bij de oversteekplaats, omdat er nu zoveel mensen oversteken. De oversteekplaats moet goed zichtbaar gemaakt worden voor verkeer en kinderen door opvallende belijning (door de gemeente). Via VVN hebben we de beschikking gekregen over een geel fluoriserend waarschuwingsmannetje met het bekende rode vlaggetje en deze alvast bij de oversteekplaats neergezet. Dit had een behoorlijk afremmend effect. Het overige verkeer werd er zo op gewezen dat hier extra langzaam gereden moest worden. Het “waarschuwingsmannetje” heeft nu dan ook voorlopig een belangrijke dagelijkse taak en plek gekregen!

We hebben natuurlijk ook een aantal tegenargumenten gehoord met betrekking tot het parkeergedrag. Als voorbeeld werd o.a. genoemd: te laat komen, er is nog ruimte op de parkeerplaats bij school, ik zet mijn kind alleen even snel af bij school, er is nog een andere kleine parkeerplaats op de Frederiksoordweg, ik parkeer pas op de parkeerplaats als iederéén dat doet, er zijn nog andere methoden om veiligheid van kinderen te bevorderen.

Er blijven natuurlijk altijd bijzondere situaties, waardoor parkeren bij school mogelijk moet zijn. Je kunt hierbij o.a. denken aan een schooltaxi met meerdere kinderen, leerkracht met het nodige schoolmateriaal, gezondheidsproblemen ouders/kinderen, ouders met meerdere kleine kinderen waardoor ze handen tekort komen bij het oversteken.

Het gaat toch eigenlijk allemaal om het vergroten van de veiligheid van de kinderen met daarnaast het beperken van de overlast voor de buurt. Dit bereiken we alleen maar door middel van het verminderen van het autoverkeer in de straat en het niet meer parkeren van auto’s bij de school. De oude parkeerplaats achter het dorpshuis aan de Hoofdstraat is dan ook volgens de verkeerswerkgroep, de school en de omwonenden een prima alternatief op heel korte afstand van de school.

Het is dan ook van groot belang dat de gemeente in de zeer nabije toekomst zorgt voor in ieder geval duidelijke belijning van de oversteekplaats, om zo het veilig oversteken voor ouders en kinderen te verbeteren. Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende wensen van de verkeersgroep die minstens net zo belangrijk zijn en onder de aandacht van de gemeente zullen worden gebracht, zoals: het verplaatsen en beter zichtbaar maken van enkele bestaande “kinder”verkeersborden, een gekleurde baan bij de kruising Dijksterpad-Hoofdstraat voor overstekende fietsers, de (niet) wenselijkheid van een einde parkeerverbod in de Frederiksoordweg en de verkeersrichting vlakbij school nogmaals onder de loep nemen.

Wij zijn blij met de vooruitgang die we tot nu geboekt hebben en houden u graag in de toekomst op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen.